Επιστημονικά Νέα

Κόκκινο Κρέας και Καρδιοπάθειες

Εδώ και δεκαετίες όλοι οι καρδιολόγοι αποτρέπουμε τούς ασθενείς από την κατανάλωση κόκκινου κρέατος λόγω του κεκορεσμένου λίπους που περιέχει. Μια πρόσφατη όμως μεταανάλυση (μελέτη που εξέτασε αθροιστικά πλήθος προγενεστέρων μελετών σχετικών με το θέμα) και η οποία δημοσιεύτηκε πρόσφατα, τον Αύγουστο του 2015 στο έγκριτο επιστημονικό περιοδικό British Medical Jurnal, βρήκε ότι η αποχή από την κατανάλωση κόκκινων κρεάτων και τυριών που και τα δύο περιέχουν άφθονα κεκορεσμένα λίπη δεν συνοδεύτηκε από μείωση της νοσηρότητας και θνητότητας από καρδιαγγειακές (ούτε από άλλες) παθήσεις, δηλαδή ήταν μια άσκοπη θυσία. Τα αποτελέσματα δεν ήταν τα ίδια όμως για την κατανάλωση βιομηχανοποιμένου - επεξεργασμένου κρέατος που πράγματι βρέθηκε να είναι επιβαρυντικό.

Η διαφορά αυτή φαίνεται να οφείλεται στα trans λιπαρά που περιέχονται άφθονα στο επεξεργασμένο κρέας (π.χ κρέας του Χάμπουργκερ) σε αντίθεση με τα ελάχιστα φυσικά trans που ευρίσκονται στο φυσικό κρέας. Έτσι η μελέτη αυτή καθιστά αποκλειστικό εχθρό τα λίπη που προέρχονται από υδρογονωμένα φυτικά έλαια (trans λίπη) και περιέχονται άφθονα σε βιομηχανοποιημένα προϊόντα κρέατος αλλά και σε άλλα δημοφιλή εδέσματα όπως πίτσες, τυρόπιτες, ψωμί για τοστ, μπριός, κρουασάν, μαγιονέζες, τσιπς κλπ.

Το τηγανισμένο λάδι από την υψηλή θερμοκρασία μετατρέπεται εν μέρει σε trans με πολύ πιό επικίνδυνο το πολυτηγανισμένο που πρέπει να αποφεύγεται.

Μετά από αυτή τη μελέτη η κατανάλωση κόκκινου κρέατος φαίνεται να είναι πιό άνετη για τους καρδιοπαθείς, πάντως μια συγκράτηση θεωρώ ότι είναι απαραίτητη μέχρι να επαναληφθούν και οριστικοποιηθούν τα παραπάνω ευρήματα.

Πηγή: British Medical Journal, Αύγουστος 2015

Τα λαχανικά και φρούτα ασπίδα προστασίας (και) της καρδιακής υγείας

Τα αποτελέσματα μίας μεγάλης επιδημιολογικής μελέτης που έγινε στη Βρετανία σε 65226 ασθενείς > 35 ετών και διήρκησε 8 χρόνια, επιβεβαιώνει την μειωμένη προσβολή από εμφράγματα εγκεφαλικά και καρκίνους με αποτέλεσμα μειωμένη θνητότητα από αυτές τις αιτίες περίπου 33%. Μάλιστα μετά από ένα χρόνο κατανάλωσης φρούτων και λαχανικών η μείωση της θνητότητας για το υπόλοιπο χρονικό διάστημα της μελέτης ήταν ακόμη μεγαλύτερη και έφτασε το 42% ! Οι αναγκαίες ποσότητες για να εμφανιστεί το ευνοϊκό αποτέλασμα ήταν 7 μερίδες ημερησίως (2 μερίδες φρούτων και 5 μερίδες λαχανικών) της μερίδας για τα λαχανικά υπολογισμένης στα 75 γραμμάρια και για τα φρούτα σε 150 γραμμάρια. Τα λαχανικά βρέθηκε να προστατεύουν περισσότερο από τα φρούτα. Η κατανάλωση κατεψυγμένων ή κοσερβοποιημένων προϊόντων δεν είχε καννένα ευνοϊκό αποτέλεσμα, αντίθετα μάλιστα αύξησε τη θνητότητα.

Πηγή: Oyebode O et al. J Epedimeol Community Health 2014 Mar 31

Η σημασία της εργαστηριακής ανίχνευσης ισχαιμίας μετά από επεμβάσεις επαναιμάτωσης

Μετά από ‘’μπαλονάκι’’ ή μπαϊπάς τίθεται περιοδικά το ερώτημα πόσο κινδυνεύει ο ασθενής. Σε μία μεγάλη ανασκόπηση σχετικών μελετών που περιέλαβε 29 μελέτες και 12874 ασθενείς μέσης ηλικίας 63 ± 3 ετών, βρέθηκε ότι η ανίχνευση σημαντικής ισχαιμίας στο σπινθηρογράφημα ή στο υπερηχοκαρδιογράφημα κόπωσης (stess-echo) σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο. Η όσο μεγαλύτερη ηλικία και ή όσο μεγαλύτερη χρονική περίοδος από την επέμβαση ήταν αυξητικοί παράγοντες του κινδύνου.

Σχόλιο Α.Βραχάτη: Επειδή ο κίνδυνος μπορεί να είναι υψηλός (μέχρι και 5πλάσιος) σε αρκετές περιπτώσεις, επιβάλλεται ο περιοδικός κλινικοεργαστηριακός έλεγχος μετά από σχετικές επεμβάσεις.

Πηγή: American Heart Journal σελ. 77-85 Ιανουάριος 2014

Το βάδισμα ειναι ασπίδα προστασίας από εγκεφαλικό επεισόδιο

Μία πρόσφατη μελέτη από το Ηνωμένο Βασίλειο σε δείγμα 3435 υγιών ηλικιωμένων ανδρών που παρακολουθήθηκαν για 11 χρόνια δείχνει ότι βάδισμα 3-12 ωρών εβδομαδιαία συνδέεται με μειωμένη πιθανότητα (21% -74%) εγκεφαλικού απεισοδίου. Η προστασία ήταν αναλογικά μεγαλύτερη στις περιπτώσεις με περισσότερες ώρες βαδίσματος και δεν εξαρτήθηκε καθόλου από την ταχύτητα του βαδίσματος

Πηγή: Stroke. 2014;45:194-199

Ολική ή μερική επαναιμάτωση κατα την αγγειοπλαστική στο οξύ έμφραγμα;

Η αγγειοπλαστική (μπαλονάκι, στεντ) είναι καθιερωμένη ως η πλέον αποτελεσματική μέθοδος σε περίπτωση οξέος εμφράγματος του μυοκαρδίου που στην κυριολεξία σώζει μυοκάρδιο και ζωές αν εφαρμαστεί εγκαίρως. Εκτός όμως από την ένοχη στένωση (culprit lesion - αυτή που προκάλεσε το έμφραγμα) ο επεμβατικός καρδιολόγος είναι πιθανό να αναγνωρίσει και άλλες σημαντικές στενώσεις και τίθεται το ερώτημα αν πρέπει να διορθώσει και αυτές συγχρόνως ή αργότερα (αποφεύγοντας στην 1η περίπτωση την ταλαιπωρία μιας 2ης επέμβασης). Όμως δεδομένα από 23 μελέτες που αφορούσαν 46.324 ασθενείς που υποβλήθηκαν στη συγκεκριμμένη θεραπεία σε 507 κέντρα, συνηγορούν υπερ της αναβολής της αντιμετώπισης των υπολοίπων στενώσεων σε 2ο χρόνο γιατί έτσι επιτυγχάνομε μειωμένη θνητότητα και λιγότερες επιπλοκές.

Πηγή: American Heart Journal Σελ 1-14.e2 Ιανουάριος 2014

Σχόλιο Α. Βραχάτη: Ο κανόνας έχει τις εξαιρέσεις του σε περίπτωση που οι λοιπές βλάβες προκαλούν άμεσα λειτουργικά προβλήματα (π.χ ο ασθενής ευρίσκεται σε καρδιογεννές shock).

Οι ξηροί καρποί μειώνουν τον κίνδυνο θανάτου!

Η ανάλυση των αποτελεσμάτων δύο μεγάλων μελετών έδειξε ότι όσο περισσότερους ξηρούς καρπούς καταναλώνει ένα άτομο, τόσο μικρότερος είναι ο κίνδυνο θανάτου. Άτομα που καταναλώνουν μία μερίδα (28 γραμμάρια) ξηρών καρπών, για 7 ή περισσότερες φορές ανα εβδομάδα, παρουσίασαν 20% μικρότερο κίνδυνο θανάτου σε σχέση με αυτούς που δεν κατανάλωσαν ξηρούς καρπούς. Στον ακόλουθο σύνδεσμο μπορείτε να παρακολουθήσετε ένα βίντεο (σε μορφή καρτούν) που προετοίμασε το New England Journal of Medicine σχετικά με τα ευρήματα αυτά. Μπορεί μόνο η κατανάλωση ξηρών καρπών να φέρει τη μακροζωΐα ;;;; Δυστυχώς από μόνη της δεν αρκεί.

Νέες οδηγίες για παχυσαρκία / τρόπο ζωής

Ως κλινικοί γιατροί, δεν είμαστε τόσο επιθετικοί στην παροχή συμβουλών στους υπέρβαρους και παχύσαρκους ασθενείς μας σχετικά με την καλή διατροφή (και την κακή), την άσκηση και την απώλεια βάρους καθώς οι γιορτές πλησιάζουν. Η πρόσφατη έκδοση του 2013 των κατευθυντηρίων οδηγιών των American College of Cardiology/American Heart Association/The Obesity Society Guideline for the Management of Overweight and Obesity in Adults and Guideline on Lifestyle Management to Reduce Cardiovascular Risk αναφέρεται σε κρίσιμα ζητήματα, όπως την απώλεια βάρους, τις οριακές τιμές ΔΜΣ και την περιφέρεια μέσης, διαφορετικές δίαιτες, ολοκληρωμένα προγράμματα παρέμβασης στον τρόπο ζωής και τη βαριατρική χειρουργική.

J Am Coll Cardiol. 2013

Πηγή: Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία

Νέες Οδηγίες για της Θεραπεία της Χοληστερόλης

Μετά από μακρά αναμονή οι νέες κατευθυντήριες οδηγίες του 2013 των American College of Cardiology / American Heart Association για τη θεραπεία της χοληστερόλης είναι εδώ. Οι κατευθυντήριες οδηγίες για το 2013 κάνουν σαφές ότι η πρωτογενής πρόληψη με την επιλεκτική χρήση θεραπείας με στατίνες είναι εδώ για να μείνει. Μετά από χρόνια προσεκτικής εξέτασης των στατινών, η συγγραφική ομάδα των εμπειρογνωμόνων διαπίστωσε ότι ο ρόλος των στατινών στην πρωτογενή πρόληψη θα πρέπει να επεκταθεί πέρα ​​από την καρδιαγγειακή νόσο και να συμπεριλάβει και την πρόληψη του εγκεφαλικού επεισοδίου

Circulation published online November 12, 2013

Πηγή: Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία